Δεδομένου του αίθριου καιρού των τελευταίων ημερών, νομιμοποιούμαι να συνδέσω την προφανή και κλισέ ατάκα με τα τελευταία αθλητικά δρώμενα στην κυπριακή καλαθόσφαιρα, την οποία όμως ατάκα κυριολεκτικά την εννοώ. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ Στροβόλου είναι και πάλι πρωταθλητής καλαθόσφαιρας ανδρών, εν μέσω αίθριων καιρικών συνθηκών. Κατά τα άλλα, σας διαβεβαιώ, τίποτα από την φετινή πορεία του Κεραυνού δεν ήταν απρόοπτο ή ξαφνικό και τίποτα δεν μας βρήκε ξαφνιασμένους ή απροετοίμαστους.

Πέρασαν 9 ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα του Κεραυνού. Όλοι και όλοι οι τίτλοι πρωταθλητή της ομάδας ανδρών είναι 6. Και όμως. Ο Κεραυνός πρωταγωνιστεί στην κυπριακή καλαθόσφαιρα εδώ και 30 χρόνια. Πρωταγωνιστεί και στην ανδρική και στην γυναικεία, που έχει και περισσότερους τίτλους και φέτος έκανε και το «triple crown». Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη ταλέντων ο Κεραυνός, ασχέτως αν ομολογουμένως στο παρελθόν πολλοί αξιόλογοι νεαροί δεν είχαν την κατάληξη που ίσως κάποιοι να περίμεναν. Πρωταγωνιστεί στη δημιουργία σωστών και υγιών συνθηκών άσκησης και αθλητικής ενασχόλησης, έχοντας δημιουργήσει ένα κέντρο αθλητισμού και παραγωγής αθλητών στη μέση του Στροβόλου. Σχεδόν χίλιοι αθλητές μαζεμένοι σε ένα αθλητικό εκκολαπτήριο στη μέση του Στροβόλου. Αυτό και αν είναι επίτευγμα!!
Πρωταγωνιστεί όμως και σε πολλούς άλλους τομείς ο Κεραυνός. Με συμβούλιο και Πρόεδρο τριακονταετίας. Με αθλητικές αρχές και αξίες, που δεν πρεσβεύουν το οικοδόμημα μόνο λεκτικά, αλλά και στην πράξη. Με άτομα «εργάτες», αφανείς ήρωες, που απλόχερα μόνο προσφέρουν και δεν ζητούν ανταλλάγματα. Δεν είναι ποδοσφαιρικό σωματείο (πλέον) ο Κεραυνός και δεν έχει τη δύναμη να αντλήσει μαζικό ενδιαφέρον από τον κόσμο. Δεν έχει οργανωμένους οπαδούς και δεν έχει τρόπο να καταστήσει την έδρα του «φόβο και τρόμο». Δεν μπορεί να αντλήσει εμπορικά έσοδα και μεγάλες οικονομικές ανέσεις, ούτε να ρισκάρει την βιωσιμότητα του στο βωμό της πρόσκαιρης δόξας.

Έχει όμως αθλητική κουλτούρα και νοοτροπία, πιο φοβητσιάρικη και από τις πιο καυτές ποδοσφαιρικές έδρες. Έχει ανθρώπους που χειροκροτούν και στην ήττα, που χαίρονται τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της χώρας στο άθλημα και έχουν κυριολεκτικά συμβάλει στην ανάπτυξη και εδραίωση του αθλήματος στη χώρα, ως το δεύτερο πιο δημοφιλές άθλημα. Αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά πραγματικότητα. Οφείλει πολλά το κυπριακό μπάσκετ στον Κεραυνό.
Πρόσφατα ο Κεραυνός προχώρησε σε άλλη μια κίνηση ουσίας. Εμπιστεύτηκε ένα παιδί δικό του. Ένα παιδί που ανδρώθηκε στο γήπεδο του Κεραυνού. Ανδρώθηκε και μπασκετικά (μαζί μου, δίπλα μου, σαν αδερφός) αλλά και κυριολεκτικά. Ένα παιδί που έφυγε ως ταλέντο και επέστρεψε ως Α’ προπονητής. Δύο χρόνια στο τιμόνι της ομάδας o Χριστόφορος Λειβαδιώτης και πλέον με σιγουριά μπορεί κάποιος να πει ότι η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα, η υγιής φιλοδοξία, η σκληρή δουλειά, η επιμονή και προπάντων η ΥΠΟΜΟΝΗ είναι τα κύρια και ίσως και τα μοναδικά συστατικά της αθλητικής επιτυχίας. Επιτρέψετε μου να είμαι λίγο ενθουσιασμένος, αφού προέρχομαι από αυτή τη μεγάλη οικογένεια, πιστώστε με όμως ότι ξέρω καλύτερα από πολλούς ότι αυτά που λέω ισχύουν, όπως ξέρω καλά τι εστί αθλητική επιτυχία και τι χρειάζεται για να πετύχεις. Ο Κεραυνός τα έχει όλα. Και αν είχε και 2,000 οπαδούς στο γήπεδο κάθε βδομάδα, ίσως μιλούσαμε για καλαθοσφαιρική δυναστεία.

Τελειώνω με την παραδοχή ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στο νικητή. Είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ ήταν και είναι εξίσου σπουδαία. Και αγωνιστικά αλλά και διοικητικά εξίσου σπουδαία. Συγκρίνετε τις δύο αυτές ομάδες και θα δείτε πολλές, μα πολλές ομοιότητες. Αυτός είναι και ο πασιφανής λόγος που διαχρονικά και οι δύο πρωταγωνιστούν. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος δρόμος που και οι δύο διάλεξαν και ως επιλογή αποδίδει. Ας ελπίσουμε το άθλημα συνεχώς να προοδεύει, συνεχώς να βελτιώνεται και το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί.

Συγχαρητήρια λοιπόν στον Κεραυνό και σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας. Ραντεβού του χρόνου στους Ομίλους του FIBA Champions League.

Posted on May 6, 2017 by Andreas Themistocleous

ΚΕΡΑΥΝΟΣ…εν αιθρία