Ο Χριστόφορος Λειβαδιώτης αναλύει τους λόγους που τον ώθησαν να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Κεραυνού.

Σίγουρα το πρόσωπο των ημερών στα καλαθοσφαιρικά δρώμενα της Κύπρου είναι ο Χριστόφορος Λειβαδιώτης.

Η πολύ καλή σεζόν με την ΕΘΑ του έδωσε το διαβατήριο για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας του Κεραυνού.

Παράλληλα, βραβεύτηκε από την ΚΟΚ ως ο καλύτερος προπονητής.

Ο Χριστόφορος Λειβαδιώτης μίλησε στη «Σ» για τη νέα μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, τους άμεσους στόχους του με τον Κεραυνό και την προχθεσινή βράβευσή του. Μίλησε ακόμα για τις σχέσεις του με τους ανθρώπους της ΕΘΑ και ειδικότερα με τον πρόεδρο, Πανίκο Κωνσταντίνου και παραδέχτηκε ότι ήταν δύσκολη η στιγμή για τον ίδιο όταν του ανέφερε ότι θα αποχωρούσε από την ομάδα.

-Το γεγονός ότι ανέλαβες τη τεχνική ηγεσία του Κεραυνού, αποτελεί από μόνο του μεγάλη πρόκληση για σένα…

«Σίγουρα, γιατί πρόκειται για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μακριά από τις διακρίσεις και τις επιτυχίες. Άρα, αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για μένα».

-Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του Κεραυνού και γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη ομάδα;

«Το ενδιαφέρον προέκυψε από τους ανθρώπους του Κεραυνού οι οποίοι με προσέγγισαν. Ο λόγος που επέλεξα την ομάδα, είναι γιατί μου άρεσε ο τρόπος που προσέγγισαν την όλη κατάσταση. Δηλαδή μου έδειξαν να καταλάβω ότι θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε ένα νέο προπονητή, να του δώσουν το χρονικό περιθώριο να δουλέψει με την ομάδα για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά στην Κύπρο που μία ομάδα έδωσε τα «κλειδιά» σε ένα προπονητή για δύο χρόνια. Αυτός ήταν ένας πολύ σημαντικός λόγος στο να πάρω την απόφασή μου. Αυτό δείχνει ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή αλλά και το ότι έχουν μακροπρόθεσμους στόχους».

-Για δύο χρόνια, με προοπτική μακροχρόνιας συνεργασίας. Αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Κεραυνού και ιδιαίτερα του προέδρου, Πάρι Παπαέλληνα, προς το πρόσωπό σου.

«Ναι ακριβώς. Αυτός ήταν και ο πιο σημαντικός λόγος που επέλεξα τον Κεραυνό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είχα και άλλες προτάσεις ενώπιόν μου, δελεαστικές, αλλά πρώτα αυτό που σκέφτομαι προπονητικά είναι να υπάρχουν καλές συνθήκες και διοικητική σταθερότητα. Μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης ο τρόπος που με προσέγγισε η διοίκηση αλλά και η οικογένεια Παπαέλληνα».

-Ποιος είναι ο άμεσος στόχος σου στη νέα σου ομάδα. Το πρωτάθλημα ή να κτιστεί μία καινούργια ομάδα;

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν συνδυασμό. Κι η ομάδα να έχει πρωταγωνιστική πορεία και να κτιστεί κάτι καινούργιο. Ειδικά τώρα με τη μείωση των ξένων τέθηκε το θέμα ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να ανέλθουν στην ομάδα νεαροί. Οι άνθρωποι του Κεραυνού βλέπουν το μέλλον. Πρόκειται για ένα μπασκετικό σωματείο που το διοικούν άκρως μπασκετικοί άνθρωποι. Είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις τους. Και η ομάδα να πρωταγωνιστεί και συνάμα να κτίσουμε για το μέλλον».

-Σου βάζει επιπλέον πίεση το γεγονός ότι ο Κεραυνός δεν έχει κερδίσει το πρωτάθλημα εδώ και αρκετά χρόνια;

«Όχι, καθόλου. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες που δούλεψα και ως βοηθός προπονητής, είχαν υψηλούς στόχους και πάντα πετύχαιναν. Πάντα είχα την πρέπουσα πίεση. Όπως και τη χρονιά που πέρασε υπήρχε η πίεση πάνω μου αφού ήταν η πρώτη μου χρονιά ως πρώτος προπονητής. Είναι πολύ σημαντικό στα πρώτα σου βήματα να δείξεις έργο. Θεωρώ ότι η πίεση φέρνει βελτίωση και σε κάνει να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά. Φτάνει αυτή, να είναι ελεγχόμενη».

-Ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις αναφορικά με την ομάδα που θέλεις να χτίσεις;

«Σε πρώτη φάση πρέπει να δούμε πώς θα στελεχώσουμε την ομάδα με τους Κύπριους καλαθοσφαιριστές. Οι περισσότεροι Κύπριοι πρώτης γραμμής πρόλαβαν και έκλεισαν σε ομάδες όπως η ΑΕΚ και ο ΑΠΟΕΛ. Αλλά, θεωρώ ότι αυτοί που είναι στον Κεραυνό έχουν αρκετή ποιότητα. Θα προσπαθήσουμε να τους αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τον ρόλο τους για να βγάλουμε το κάτι παραπάνω από αυτούς. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να στελεχώσουμε την ομάδα με ακόμα ένα, δύο Κύπριους και να ανεβάσουμε κάποιους μικρούς. Δεν είναι εύκολο πράγμα, όμως θα προσπαθήσουμε. Μετά θα δούμε τι θα κάνουμε και με τους ξένους».

-Στην πρώτη σου χρονιά ως πρώτος προπονητής στην ΕΘΑ πανηγύρισες το κύπελλο. Θεωρώ ότι ήταν απόλυτα πετυχημένη η χρονιά…

«Θεωρώ ότι η επιτυχία είναι ομαδική. Προπονητικά, το ότι η ΕΘΑ την προηγούμενη χρονιά, με χαμηλό προϋπολογισμό, στάθηκε αρκετά καλά στο πρωτάθλημα λέει πάρα πολλά. Το ότι καταφέραμε να μπούμε στην τετράδα και να πάρουμε τη σειρά με τον ΑΠΟΕΛ σε πέμπτο παιχνίδι αποδεικνύει το πόσο καλή ήταν η ομάδα πέρυσι. Για μένα μετά έρχεται η κατάκτηση του κυπέλλου».

 

-Έφυγες ως φίλος;

«Η ΕΘΑ μου έδωσε το δικαίωμα να ξεκινήσω την καριέρα μου ως βοηθός προπονητής και πέρυσι ως πρώτος. Εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους του διοικητικού συμβουλίου και ειδικά τον πρόεδρο Πανίκο Κωνσταντίνου. Πρέπει να ομολογήσω ότι οι σχέσεις μας είναι κάτι περισσότερο από αυτές που έχουν πρόεδρος και προπονητής. Έφυγα με τις καλύτερες αναμνήσεις, με την εκτίμηση και σεβασμό προς όλα τα άτομα που βρίσκονται στην ΕΘΑ».

-Τι σου είπε ο πρόεδρος όταν του ανακοίνωσες την απόφασή σου;

«Η αλήθεια είναι ότι πειράχτηκε όταν του είπα ότι θα αποχωρήσω από την ομάδα, αλλά κράτησε ένα πολύ καλό επίπεδο. Τον δικαιολογώ απόλυτα, όμως αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό. Πιστέψτε με, ήταν πολύ δύσκολη απόφαση για μένα, αλλά όταν σου δίνεται μια τέτοια ευκαιρία με προοπτική πρέπει να την αρπάζεις».

-Το πέρασμά σου από τη Ρουμανία δίπλα στον Τόνι Κωνσταντινίδη πώς σε βρίσκει;

«Ήταν μια καινούργια εμπειρία για μένα σε πιο υψηλό επίπεδο. Όπως και η εμπειρία του final four στο eurochallenge. Ο Τόνις με ήθελε να συνεχίσω κοντά του και περίμενε την απόφασή μου. Έχουμε δημιουργήσει μία απίστευτη σχέση και μία τρομερή χημεία. Μπράβο του, γιατί η επιτυχία είναι αποκλειστικά δική του. Όμως επέλεξα τον Κεραυνό, θεωρώντας ότι ήταν ευκαιρία για μένα να είμαι πρώτος προπονητής σε μια ομάδα που εκπέμπει υγεία και έχει φιλοδοξίες».

-Το επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η βράβευσή σου από την ΚΟΚ ως ο καλύτερος προπονητής για την περίοδο 2014/15.

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Ευχαριστώ τους συνάδελφούς μου προπονητές που με ψήφισαν. Στην πρώτη σου χρονιά, ως πρώτος προπονητής, να κερδίζεις αυτό τον τίτλο είναι πολύ σημαντικό. Όμως, κανένας προπονητής δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον τίτλο από μόνος του. Ήταν μία συλλογική προσπάθεια, αρχίζοντας από τους παίκτες, τον φροντιστή, τον μάνατζερ, τον πρόεδρο και το συμβούλιο. Είχα τις κατάλληλες συνθήκες να εργαστώ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που με στηρίζει. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα η προπονητική, που έχει τις χαρές και τις λύπες του και γενικά απουσιάζω αρκετές ώρες από το σπίτι. Είναι δίπλα μου και είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμένα».

– See more at: http://www.sigmalive.com/sports/all-other-sports/basketball/basketball-cyprus/240815/quotoi-kales-synthikes-kai-i-dioikitiki-statherotitaquot#sthash.SEdLKybX.dpuf