Μυθική ανατροπή και εκατοστάρα μέσα στο Στρόβολο η ΑΕΚ, ιδανικός αυτόχειρας ο Κεραυνός σε ματς ΕΠΟΣ!!!
By Ανδρέας Κόκκινος – December 8, 20184

Σ’ ένα από τα συγκλονιστικότερα ντέρμπι των τελευταίων χρόνων η περσινή νταμπλούχος ΑΕΚ κατάφερε να ανατρέψει μια διαφορά 24 πόντων και να λυγίσει με εκατοστάρα τον Κεραυνό μέσα στο Στρόβολο. Στην αντίπερα όχθη οι “ερυθροκίτρινοι” μετά από ένα πρώτο ημίχρονο βγαλμένο από σεμινάριο έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να χάσουν το παιχνίδι και τελικά τα κατάφεραν στην παράταση. Από τους νικητές ο Κάιλ Βινάλες ξύπνησε στο 2ο ημίχρονο (και ειδικότερα στην παράταση) πετυχαίνοντας 30 πόντους ενώ από κοντά ο συγκλονιστικός Γιούρε Σκίφιτς με 24 που πάλευε μόνος του όταν η ΑΕΚ έδειχνε να παραπαίει. Στην αντίπερα όχθη στράφι πήγε η τεράστια εμφάνιση του Ουίλις που πέτυχε 27 πόντους ενώ μάζεψε και 13 ριμπάουντ.

Εμφανέστατα πιο συγκεντρωμένοι και ορεξάτοι οι παίκτες του Χριστόφορου Λειβαδιώτη μπήκαν στο παιχνίδι και μετά το αρχικό 6-6 (η ΑΕΚ πήρε και τους 6 της πόντους από τον Σκίφιτς) άλλαξε ταχύτητα. Με τον παίκτη που τόσο πολύ του έλειψε αυτό το δίμηνο, τον Γουέσλι Τσσάνελς ο Κεραυνός έτρεξε ένα 8-0 σερί για να προηγηθεί στα μέσα του δεκαλέπτου με 14-6. Οι φιλοξενούμενοι βασιζόμενοι στον οίστρο του Βινάλες μείωσαν προσωρινά σε 16-13 όμως οι δίδυμοι πύργοι του Λειβαδιώτη Ουίλις και Αμπουκάρ ανέλαβαν δράση για το 29-19 προτού ο Ιάκωβος Παντελή μειώσει σε 29-22 στην τελευταία κατοχή της 1ης περιόδου. Ο κύριος Κουκούρης αναγκάστηκε πολύ νωρίς να αναθεωρήσει τα πλάνα του αφού ο Βερεμένκο τραυματίστηκε (θλάση) και αγωνίστηκε μόλις για 4μιση λεπτά με τους Μπιγκς, Σκίφιτς αλλά και Πέτροβιτς να επωμίζονται το φορτίο της φρόντ-λάιν αφού ο Κουμής δεν αγωνίστηκε.

Η 2η περίοδος έμοιαζε βγαλμένη από τα πιο “υγρά” όνειρα του κόουτς των Στροβολιωτών αφού μετά το 35-27 η φανταστική άμυνα πάνω στη μπάλα σε συνδοιασμό με τον οίστρο του “αφηνιασμένου” Ουίλις έφεραν τους γηπεδούχους να προηγούνται με 46-27 κάνοντας ότι ήθελαν στις 2 άκρες του παρκέ. Ο Κουκούρης προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα για να ακολουθήσει σε ημί-ψηλα σχήματα τους Αμπουκάρ και Ουίλις χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία με τους “ερυθροκίτρινους” να κλείνουν το ημίχρονο προηγούμενοι με 53-32.

Αναμέναμε με αγωνία την αντίδραση των νταμπλούχων και όχι άδικα αφού οι γηπεδούχοι επαναπαύτηκαν και σήκωσαν το πόδι από το γκάζι με τους παίκτες του Κουκούρη να βγάζουν το μέταλλο του πρωταθλητή και πίστεψαν στην μεγάλη ανατροπή. Σιζόπουλος και Παντελή κατά κύριο λόγο αλλά και οι κακές επιλογές των γηπεδούχων συνέθεσαν ένα σκηνικό ροντέο με τον Κεραυνό να βρίσκει μόλις 6 πόντους στα πρώτα 8 λεπτά (όλοι από τον Χάγκινς) και τους φιλοξενούμενους μεθοδικά να ροκανίζουν τη διαφορά (50-43) και να κλείνουν το 3ο δεκάλεπτο πίσω με μόλις 8 πόντους 66-58.

Οι γηπεδούχοι παρά την απώλεια του Αμπουκάρ (τραυματίστηκε σε σύγκρουση γόνατο με γόνατο) και το κακό 3ο δεκάλεπτο μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια αποφασισμένοι να μην χύσουν την καρδάρα με το γάλα. Με σαφή εντολή να πάρει μπάλες ο Κινγκ ο Κεραυνός έτρεξε ένα μίνι 6-0 σερί και ξέφυγε στο σκορ με τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να κρατήσουν επαφή με το σκορ κυρίως με Πέτροβιτς και Μπιγκς. Το παιχνίδι έγινε νευρικό αφού ο Κεραυνός προσπαθούσε να παίξει με το ρολόι ενώ η ΑΕΚ έκανε αρκετά λάθη με αποτέλεσμα να περάσουν 2μιση περίπου λεπτά χωρίς καλάθι με το σκορ κολλημένο στο 76-65. Ο κύριος Κουκούρης κάλεσε τάιμ-άουτ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξαναμπεί στο παιχνίδι και τα κατάφερε αφού με καλάθι του Σκίφιτς και καπάκι τρίποντο του Πέτροβιτς μείωσε στους 6 (76-70) με 3 περίπου λεπτά να απομένουν για τη λήξη. Οι “ερυθροκίτρινοι” προηγήθηκαν με 9 όμως ο συγκλονιστικός Σκίφιτς με νέο τρίποντο μείωσε ξανά στους 6 με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν και την κατοχή μετά το λάθος του Χάγκινς. Ο Βινάλες έκανε κακή επιλογή στο ντράιβ, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 8 68 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη όμως με δύο βόμβες τριών πόντων σε 30′ η ΑΕΚ μείωσε σε 81-79 με 38′ να απομένουν και τον Λειβαδιώτη να καλεί εκνευρισμένος τάιμ-άουτ. Ο Τσάνελς πούλησε τη μπάλα και ο Μπιγκς έφερε το ματς στα ίσα με μόλις 29′ να απομένουν στο χρονόμετρο. Ο Σάιμον Μιχαήλ πέτυχε ένα μεγάλο καλάθι με τον Κεραυνό να προηγείται με 83-81 και την ΑΕΚ να έχει στη διάθεσή της την τελευταία επίθεση. Την ευθύνη επωμίστηκε ο Κάιλ Βινάλες ο οποίος δεν λάθεψε και ισοφάρισε σε 83-83 5′ δευτερόλεπτα πριν το τέλος με τον Λειβαδιώτη να παίρνει το τελευταίο του τάιμ-άουτ. Ο Τσάνελς έκανε κάκιστη επιλογή, ο Σκίφιτς του κατέβασε το γενικό και το παιχνίδι οδηγήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο.

Η παράταση ξεκίνησε με τους νταμπλούχους να έχουν ξεκάθαρα το μομέντουμ μετά και την τεράστια ανατροπή. Ο Βινάλες με τρίποντο έδωσε προβάδισμα στους “Λαρνακείς” με 85-86 για πρώτη φορά μετά το πρώτο πεντάλεπτο, ενώ καπάκι πέτυχε 2ο τρίποντο και έδωσε αέρα 4 πόντων στην ΑΕΚ. Ο Σάιμον Μιχαήλ απάντησε με τον ίδιο τρόπο φέρνοντας ξανά τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της ενώ αμέσως μετά ο Ουίλις έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους Στροβολιώτες με 90-89. Ο Βινάλες ήταν καυτός και πέτυχε και τις 2 βολές από τη γραμμή της φιλανθρωπίας για το προσπέρασμα με τον Σάιμον Μιχαήλ να κάνει βήματα στην επόμενη κατοχή. Ο Μπιγκς έκανε το 90-93 ενώ ο Σάιμον απάντησε από τη γραμμή των βολών για το 92-93 με 87 δευτερόλεπτα για το τέλος. Ο Τάιρελ Μπιγκς υπέπεσε σε βήματα ενώ μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο Στιούαρτ έστειλε τον Χάγκινς στις βολές για το 94-93. Ο φυσικός ηγέτης των Λαρνακέων Ιάκωβος Παντελή με μεγάλο καλάθι έβαλε εκ νέου μπροστά την ομάδα του με 94-95 ενώ ο Ριντ έκανε βήματα με τον Βινάλες να γράφει το 94-97 30′ πριν το τέλος. Ο Βινάλες (μετά από οδηγίες του Κουκούρη) έστειλε τον Μιχαήλ στις βολές (για να μην ρισκάρει το τρίποντο) και δικαιώθηκε αφού ο Σάιμον αστόχησε στην πρώτη. Σειρά του Κεραυνού να κάνει φάουλ στον Βινάλες ο οποίος δεν λάθεψε για το 95-99. Οι ερυθροκίτρινοι αστόχησαν και το παιχνίδι είχε κριθεί με το τελικό αποτέλεσμα να γράφει 95-100.

cyprusbasket.net

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 29-22, 53-32, 66-58, 83-83, 95-100 (Παράταση)

Κεραυνός (Χριστόφορος Λειβαδιώτης)

Αμπουκάρ 14 (2), Κινγκ 12, Χάγκινς 13 (1), Τσάνελς 8, Ριντ 7, Μιχαήλ 8 (1), Θεοχαρίδης 3 (1), Κορωνίδης 3 (1), Γουίλις 27 (1).

Πετρολίνα ΑΕΚ (Δημήτρης Κουκούρης)

Παντελή 13 (2), Πέτροβιτς 7 (2), Σκίφιτς 24 (1), Βινάλες 30 (4), Στιούαρντ 3 (1), Κούνας, Μπιγκς 14, Σιζόπουλος 7 (1), Βερεμένκο 2.

?Στατιστικά του αγώνα

?©Keravnos picture gallery