Breaking news
  1. ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΝ 2 ΘΕΣΕΙΣ
  2. ΡΟΖ ΦΥΛΛΟ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΒΟΛΟ
  3. ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΑΤ
  4. KERAVNOS ROLLERS
  5. ΔΙΠΛΟ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΘΕΟ

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου ο “ΚΕΡΑΥΝΟΣ” αποβλέπει εις την προαγωγή του αθλητισμού, εις την μεταξύ των μελών ανάπτυξη του αισθήματος της αλληλεγγύης, εις την καλλιέργεια και εξυπηρέτηση ιδεών και κοινωνικών αρχών, βασιζόμενων επi του δόγματος της ελευθερίας της σκέψεως του ατόμου και εις την υποβοήθηση εν γένει της κοινωνικής προόδου.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ:

Πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, 1926 σε Ιδρυτική Συνέλευση του Σωματείου με πρωτοβουλία μιας φιλοπρόοδης ομάδας νέων.

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ δεν γεννήθηκε ξαφνικά. Από τις αρχές του αιώνα η κοινότητα του Στροβόλου ανέπτυξε έντονη αθλητική δραστηριότητα και ανέδειξε αρκετούς Παγκυπριοvίκες αθλητές. Το όνομα του ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ το πήρε από τον αθλητή και ποδοσφαιριστή του Σάββα Παναγίδη, τον επονομαζόμενο Κεραυνό, λόγω των πολύ δυνατών σουτ που πραγματοποιούσε. Η εισήγηση έγινε από τον Στροβολιώτη δάσκαλο και ποδοσφαιριστή Σάββα Τριλλίδη και έγινε ομόφωνα αποδεχτή.

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται: Ερωτόκριτος Αντωνιάδης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Tριλλίδης, Θεοφάνης Φιλίππου, Κώστας Μιχαήλ, Σάββας Παvαγiδης-Kεραυνός, Στυλιανός Σαββίδης, Κώστας Αντωνιάδης και Kώστας Λαζαρίδης.

Τα χρώματα του ΚΕΡΑΥΝΟΥ καθορίστηκαν το κόκκινο και το κίτρινο με έμβλημα το δισκοβόλο. Ο ΚΕΡΑΥNOΣ στεγάστηκε αρχικά σε ένα ανώγι στην οδό Αφροδίτης και αργότερα μεταφέρθηκε σε κατάστημα στην οδό Σταδίου στην πλατεία των καφενείων. Με τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας μετακομίζει στο σημερινό ιδιόκτητο οίκημα του. Ο χώρος αποκτήθηκε έναντι του ποσού 720 λιρών που προήλθε από δωρεές.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρώτη ενέργεια του ΚΕΡΑYNOΥ μετά την ίδρυση του ήταν η υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο του ΣΕΓΑΣ Ελλάδος.

Από το 1928 διοργανώνει τους Παγκύπριους Παναγροτικούς Αγώνες και από το 1935 καθιερώνει ετήσιους εφηβικούς και τοπικούς αγώνες στίβου. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ γίνεται Παγκύπριο αθλητικό κέντρο. Από τα σπλάχνα του ξεπηδούν Παγκυπριονίκες, Πανελληνιονίκες και Βαλκανιονίκες: Ανδρέας Παπαμιχαήλ, Μιχάλης Τριλλιδης, Άγγελος Χατζηιωσήφ, Σάββας Παναγίδης, Ανδρέας Μικελλίδης, Eυριπίδης Χριστοφίδης, Σάββας Tριλλίδης και Ανδρέας Ζήνωνος είναι μερικοί από τους «δαφνοστεφανομένους» αθλητές κατά τα πρώτα 20 χρόνια από την ίδρυση του. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ προσέφερε πληθώρα αθλητών του στο ΓΣΠ.

Το 1945, ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ μαζί με άλλα εννέα σωματεία καθιερώνουν τους Διασωματειακούς αγώνες στίβου. Οι αναμετρήσεις του ΚΕΡΑΥΝΟΥ με το ΑΠΟΕΛ και την ΕΝΑΔ ήταν συγκλονιστικές. Το δυναμικό του ΚΕΡΑΥΝΟΥ ήταν από τα καλύτερα στην Κύπρο. Ανάμεσα τους και οι ήρωες της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Καραολής και Παντελης Κατελάρης, για τους οποίους ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ αισθάνεται περηφάνια.

Από το 1946 έως το 1986 ξεχωρίζουν οι αθλητές: Ανδρέας Χατζηβασιλείου, Aργυρός Χατζηβασιλείου, Χρίστος Χριστοδουλίδης, Τάκης Στεφανίδης, Βάσος Λουκά, Στέλιος Λεωνίδου, Στέλιος Αναστασίου, Οράτιος Κωνσταντίνου, Γιώργιος Περικλέους, Ρένος Λοϊζίδης, Λεβών Σαριάν. Και από τους vεότερους οι Ανδρέας Λοίζίδης, Λουκάς Καλογήρου, Κώστας Παναγίδης, Παναγιώτης Χατζηπαύλου και Παναγιώτης Χριστοδούλου.

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ οργανώνει τα «Αρσαλίδεια» στη μνήμη του αθλητή και αγωνιστή της ΕΟΚΑ Hλiα Αρσαλίδη. Επίσης κερδίζει τα «Γρηγόρεια» που έγιναν στην Λύση στο μνημόσυνο του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αντρική ομάδα ποδοσφαίρου συστάθηκε το 1926. Τα ταλέντα του αποτελούν βασικά στελέχη του Τράστ, του ΑΠΟΕΛ και άλλων ομάδων. Ο Σάββας Παναγίδης – Kεραυνός, ο Σάββας Τριλλίδης, ο Άγγελος και ο Σοφοκλής Χατζηιωσήφ ήταν σπουδαία ταλέντα και άφησαν την σφραγίδα τους. Αργότερα γύρω στα 1960 δημιουργεί και πάλι εξαιρετική ομάδα ποδοσφαίρου η οποία κερδίζει πανίσχυρες ομάδες της πρώτης κατηγορίας, όπως η Ανόρθωση και η Ομόνοια. Σπουδαία ταλέντα που στελεχώνουν ομάδες της Λευκωσίας όπως ο Άκης Ιωάννου στην Ομόνοια, ο Ρένος Λοιζίδης και ο Τάσος Λουκά στον Ολυμπιακό, ο Πάμπος Αλωνεύτης στο ΑΠΟΕΛ.

Την περίοδο 1961-1962 ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ενοποιείται με την Ένωση Αγίων Ομολογητών, εντάσσεται στην ΚΟΠ και πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην Δεύτερη Κατηγορία. Το 1979 η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και παρέμεινε εκεί ως το 1982. Ιστορική έμεινε η νίκη του KEPAYΝOY επί της Ομόνοιας με 3-2 την περίοδο 1980-1981. Την επόμενη περίοδο, ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές προπονητών. Φέρνει στην Κύπρο τον Ολλανδό τεχνικό Φράντσισεκ Φάντροκ ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε λίγους μήνες μετά την άφιξη του στο νησί μας.

Την περίοδο 1988-89 η ομάδα πέρασε εκ νέου στην πρώτη κατηγορία, όμως παρέμεινε εκεί μόνο για μια χρονιά και την επόμενο υποβαθμίστηκε. Το 1991 ο Σύλλογος αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της ομάδας ποδοσφαίρου επ’ αόριστο επικεντρώνοντας όλη της την προσοχή στην ανάπτυξη της ομάδας καλαθόσφαιρας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του μέχρι και σήμερα ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ αναπτύσσει έντονη πολιτιστική και κοινωνική δράση. Από το 1929 αρχίζει την διοργάνωση εκδρομών και κατασκηνώσεων και από την επόμενη χρονιά διαφόρων διαλέξεων. Ο Θεατρικός όμιλος του KEPAΥNOY παρουσιάζει διάφορα έργα και από το 1946 αρχίζει τις κινηματογραφικές παραστάσεις στο οίκημα του. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ διοργάνωσε έρανο για την ανέγερση προτομής του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Άξιου Τέκνου του Στροβόλου.

Το 1952 πήρε μια πρωτοποριακή απόφαση για αθλητικό σωματείο. Ίδρυσε νυκτερινή σχολή για επιμόρφωση των μελών του. Στην σχολή διδάσκονταν διάφορα μαθήματα.. Ανάμεσα στους δασκάλους της σχολής ήταν ο Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, ο Κώστας Λάπας, ο Κώστας Μυριανθέας, ο Κώστας Ζωδιάτης και ο Σoφoκλής Χατζηιωσήφ.

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ προχώρησε επίσης στην δημιουργία βιβλιοθήκης που διαθέτει βιβλία ανεκτίμητης αξίας. Παράλληλα πραγματοποιούσε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα έσοδα του οποίου κατέληγαν στις άπορες οικογένειες της κοινότητας. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ συνεχίζει και σήμερα την πολιτιστική του δράση με την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ταυτόχρονα με τον αθλητισμό καλλιεργούσε και το Εθνικό φρόνημα. Ανέπτυξε πλούσια ελληνοχριστιανική διαπαιδαγώγηση στην κοινότητα του Στροβόλου. Πολλά μέλη και αθλητές του διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Οκτωβριανά, το 1931, την πρώτη επαναστατική εξέγερση του κυπριακού λαού κατά της αγγλικής αποικιοκρατικής κυβέρνησης. Σημαντικό ρόλο, σε εκείνη την πορεία του λαού μας προς το κυβερνείο το οποίο πυρπολήθηκε, είχαν ο Νίκος Χριστοφίδης-Κανάρης, ο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ και ο Σάββας Τενίζης.

Οι αγγλικές κατοχικές αρχές, κλείνουν τον ΚΕΡΑΥΝΟ όπως και άλλα σωματεία. Παρέμεινε κλειστός μέχρι το 1933 οπότε ιδρύθηκε ξανά με νέο καταστατικό όπως απαιτούσαν οι Άγγλοι. Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ γίνεται ένα από τα κυριότερα κέντρα του Στροβόλου. Μέλη του δίνουν τον ιερό όρκο της ΕΟΚΑ και εντάσσονται στις μάχιμες ομάδες της οργάνωσης. Μεταξύ τους και οι αθλητές του Mιχαλάκης Kαpαoλής και Παντελής Κατελάρης.

Μετά από εντολή της ΕΟΚΑ ιδρύεται και λειτουργεί έως και μετά την λήξη του αγώνα το «Τμήμα Νεολαίας Κεραυνού». Δάσκαλοι-μέλη του συλλόγου ασχολούνται με την Εθνικοαπελευθερωτική διαπαιδαγώγηση των νέων. Η Νεολαία Κεραυνού λαμβάνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, Εθνικούς εορτασμούς, μνημόσυνα ηρώων.

Βροντερό παρόν έδωσε ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ στην Τουρκο-ανταρσία που εκδηλώθηκε το Δεκέμβριο του 1963. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ με δικό του λόχο εθελοντών εθνοφρουρών, τον 5ο Λόχο του 311 Τάγματος Πεζικού έλαβε μέρος στις μάχες της Ομορφίτας. Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ήταν κέντρο εφοδιασμού των μάχιμων ομάδων ενώ στο οίκημα του λειτούργησε μία από τις πρώτες Μονάδες Μέριμνας για την ανακούφιση των Τουρκόπληκτων συμπατριωτών μας από τις βόρειες συνοικίες της Λευκωσίας. Το τίμημα του ΚΕΡΑΥΝΟΥ ήταν ένας νεκρός, ο Φίλιππος Χατζηγεωργίου. Μετά την κάθοδο στην Κύπρο της Ελληνικής Mεραρχίας ο ΚEPAΥΝΟΣ φιλοξενεί και μεριμνά για τους Ελλαδίτες αδελφούς μας, κλιμάκιο των οποίων είχε έδρα το παρακείμενο δημοτικό σχολείο.

Κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, μέλη του ΚΕΡΑΥΝΟΥ που υπηρετούσαν στην Εθνική φρουρά έπεσαν στο πεδίο της τιμής. Ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Χατζηπαύλου, ο Μιχαλάκης Kινάνης, ο Δώρος Βασιλαράς, ο Νίκος Κωνσταντίνου και ο Τάκης Κοσμάς είναι στον κατάλογο των αγνοουμένων.