🔴⚡ Εορτασμός Εθνικών Επετείων
Ομιλία Προέδρου Κεραυνού, κ. Πάρι Παπαέλληνα
📅 Τρίτη, 31 Μαρτίου 2026
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας,
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας και ειδικά τον Έντιμο Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας, φίλο Κωνσταντίνο Κόλλια, καθώς και όλους τους επίσημους προσκεκλημένους μας.
Τιμούμε απόψε δύο επετείους που αποτελούν σταθμό στην Ιστορία και που σφράγισαν ανεξίτηλα την πορεία του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο: την 25η Μαρτίου 1821 και την 1η Απριλίου 1955.
Δύο ιστορικές στιγμές κατά τις οποίες ο Ελληνισμός, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, ύψωσε το ανάστημά του απέναντι σε αυτοκρατορίες που τον καταδυνάστευαν για αιώνες, κερδίζοντας με αγώνα και θυσίες την ελευθερία του.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Στροβόλου «Ο Κεραυνός» υπήρξε ανάμεσα στους πρωτοστάτες του Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955–59, προσφέροντας πολύτιμη υπηρεσία, μεταξύ άλλων, την ίδια τη ζωή και το αίμα των μελών του Συλλόγου μας — ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα.
Το έντονο αποτύπωμα του Κεραυνού Στροβόλου στους εθνικούς αγώνες και στα κοινά του τόπου εμφανίζεται κατ’ επανάληψη στην καταγραφή της αιωνόβιας ιστορίας του Συλλόγου μας. Αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, αλλά και αισθήματα ευθύνης για τη μετέπειτα πορεία του.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο, αναγνωρίζουμε ότι «οι καιροί ου μενετοί». Η περίοδος κατά την οποία η αποστολή ενός Συλλόγου υπερέβαινε το αθλητικό καθήκον και επεκτεινόταν στα πολιτικά και ιστορικά δρώμενα του τόπου έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Καλούμαστε, πέραν από τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη, να παρέχουμε ουσιαστική καθοδήγηση προς τον Σύλλογό μας, υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.
Επιτελούμε έναν αμιγώς κοινωνικό ρόλο, αξιοποιώντας τον αθλητισμό ως «όχημα» κοινωνικής υπηρεσίας και κοινωνικής αλλαγής. Ταγμένοι στα ιδανικά και τις αξίες του ευγενούς αθλητισμού, προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση του αθλητικού και κοινωνικού ιστού, προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες στην παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Στοχεύουμε στη διαμόρφωση μιας υγιούς κουλτούρας για τη νεολαία μας. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρούμε ότι εκπληρώνουμε στο έπακρο την αποστολή μας και τιμούμε την κληρονομιά όσων προηγήθηκαν στην ηγεσία του Συλλόγου μας.
Κυρίες και κύριοι,
Την 1η Οκτωβρίου 2026 συμπληρώνεται ένας αιώνας ζωής του Γυμναστικού Συλλόγου «Ο Κεραυνός» — ένα επίτευγμα τεράστιας σημασίας για τα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.
Απόψε, με κάθε επισημότητα, κηρύσσουμε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Συλλόγου μας, για τις οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες.
Ως πρώτο βήμα, κρίναμε επιβεβλημένη την απόδοση τιμών σε άτομα που υπηρέτησαν ή υπηρετούν τον Κεραυνό Στροβόλου, αφιερώνοντας τη ζωή τους στην προσφορά προς τον αθλητισμό και τον συνάνθρωπο.
Απόψε, γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας λαμπρής και ιστορικής εκκίνησης των εορτασμών για τα 100χρονα, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι θα είναι αντάξιοι της πορείας και των επιτευγμάτων του Συλλόγου μας.
Φίλες και φίλοι,
Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, σας καλώ να αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955–59.
Η θυσία τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη αποτελεί παράδειγμα και οδοδείκτη για όλους μας.
Σας ευχαριστώ.